Kom och fira ängen 30 år!

På lördag firar slåtterängen i Långeruder trettio år, med tårta, möjlighet att åka hölass mer mera. Naturskyddsföreningen bjuder alla att komma och knyta band med det kanske vackraste inslaget i svenskt kulturlandskap. 

De senaste åren har ängens mångfald av örter och pollinerares betydelse uppmärksammats. Utan dem blir inte endast landskapets skönhet utarmad, även dess förmåga att producera föda drabbas hårt. I Hjo har Naturskyddsföreningen arbetat med dessa frågor i trettio år, genom att med traditionella metoder bruka slåtterängen i Långeruder. 

Detta ihärdiga arbete firas kommande lördag (den 15 augusti) med tårtkalas. Alla som vill bjuds på tårta och musik. Det blir demonstration av slåtter, guidade vandringar bland ängens blomster och – inte minst för alla barn – möjlighet att åka hölass efter häst. 

— Vi tror och hoppas på stor uppslutning av alla åldrar i år. Ängen står inte bara för nostalgi för de som var med och slog hö som barn och har fina minnen från det, utan också för framtidstro och livsglädje för alla unga. Klimatets snabba förändring och andra miljöhot skrämmer många, inte minst barn och ungdomar, men en förändring är möjlig om vi på nytt knyter band med allt som lever runtomkring oss, som vi är en del av och som vi är beroende av. Det gör vi genom de starka upplevelser som det innebär att se och förundras över en vacker blomma, känna doften av nyslaget hö eller klappa en häst. Så föräldrar, ta med er era barn och kom! säger Per Madestam, ordförande i Naturskyddsföreningen i Hjo. 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.