Skogsdag i Korsberga

Hjobygdens Naturskyddsförening anordnade i lördags tillsammans med flera medarrangören en skogsdag i Korsberga. Ett nittiotal personer kom till förmiddagens föreläsning. Det var Mikael Karlsson från företaget Silvaskog, som föreläste om skogsbruk enligt Lübeckmodellen. Detta sätt att bruka skogen bygger på att man dels låter de naturliga förutsättningarna på platsen styra vilka trädslag man låter växa och dels på att man hela tiden hugger ned de mogna träden. På detta sätt slipper man att ta upp kalhyggen och bevarar den biologiska mångfalden i skogen bättre än det man gör idag med monokulturer och kalhyggen.

Träden i skogen har en omloppstid på 50-80 år och efter så lång tid har vi ingen aning om vilket virke som efterfrågas på marknaden eller vad som betalar sig bäst. Mikael Karlsson anser att en varierad skog med många trädslag därför kan vara ekonomiskt försvarbart. Träden blir dessutom mer motståndskraftiga mot både storm och insektsangrepp.

Skogsbruk enligt Lübeckmodellen innebär minimerade insatser i form av röjning och gallring och dessutom får man en bättre kvalitet på den slutgiltiga råvaran. Det intressanta är att föreläsaren kunde visa på en bättre lönsamhet i denna typ av skogsbruk och även en skog, som står bättre rustad för klimatförändringar.

På plats fanns också Viveca Luc från Skogsstyrelsen. Hon berättade om skogsvårdslagen och myndighetens inställning till hyggesfritt skogsbruk. Efter sopplunch bar det så av ut i fält, där man på olika stationer kunde få se hästar och mindre skogsmaskiner i arbete. Monica Andersson visade hur man går till väga när man fäller lutande och besvärliga träd och Mikael Karlsson lärde deltagarna att tänka på ett nytt och annorlunda sätt i uppväxande skog.

Sveriges hästkörare var medarrangör av dagen och på flera stationer kunde man se hästar i arbete och studera moderna hästredskap. På en maskinstation kunde man studera en liten smidig skotare av märket Terrie.

Vid det avslutande eftermiddagskaffet konstaterade många av deltagarna att det varit en intressant och givande dag. De flesta åkte hem med nya insikter och idéer om hur man faktiskt kan bruka skogen utan att kalhugga den.

Medarrangörer för dagen var Sveriges Hästkörare, Studiefrämjandet och Skogsstyrelsen.

Monica Andersson har just fällt en snedvuxen stor granMonica Andersson har just fällt en snedvuxen stor gran

 

En av grupperna på skogsdagen i Korsberga

En av grupperna på skogsdagen i Korsberga

 

En liten smidig skotare som inte lamnar korspar efter sig

En liten smidig skotare som inte lämnar körspår efter sig

img_3935-1

Fotografer Börje Fägerlind och Maria Kjellander

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.